Dakbedekking 101: wat u moet weten over dakpannen

Dakpannen reinigen

Dakbedekking is meer dan alleen een praktisch en esthetisch kenmerk van uw huis. Het type dak dat u kiest en hoe u het onderhoudt, heeft een aanzienlijke invloed op de waarde en verkoopbaarheid van uw huis, mocht u het ooit willen verkopen.

 

Soorten dakbedekking

– Asfalt shingles – Asfalt shingles behoren tot de meest voorkomende dakbedekkingsmaterialen. Deze zijn betaalbaar, gemakkelijk te installeren en te onderhouden, en komen in een verscheidenheid van kleuren en texturen. Asfaltshingles kunnen in verband worden gebracht met gezondheidsrisico's, zoals kanker en ademhalingsproblemen. – Ceder shingles – Ceder shingles zijn eigenlijk houten shingles die langer meegaan en duurzamer zijn dan asfalt shingles. Bovendien zijn cedar shingles milieuvriendelijker dan asfalt shingles, omdat ze minder vluchtige organische stoffen (VOC's) uitstoten, wat schadelijke chemicaliën zijn die in veel bouwmaterialen voorkomen. – Metalen dakbedekking – Metalen dakbedekking is een duurzame en duurzame optie die de waarde en aantrekkingskracht van elk huis kan verhogen. Metalen dakbedekking staat bekend om zijn lange levensduur en weerstand tegen roest. – Leisteen tegels – Leisteen tegels worden meestal gevonden op daken van grootschalige gebouwen of luxe woningen. Ze zijn uiterst duurzaam, maar ook vrij duur. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen worden gebeitst in een verscheidenheid van kleuren. – Houten dakspanen – Houten dakspanen zijn vergelijkbaar met asfalt dakspanen, maar ze zijn milieuvriendelijker en bevatten geen asfalt in hun samenstelling. Houten shingles zijn een goede keuze voor iedereen die een meer natuurlijke uitstraling op hun dak wil, maar niet te maken wil hebben met het onderhoud van cedar shingles.

 

Dakpannen vs. metalen dakbedekking – Wat is beter?

Dakpannen zijn het meest voorkomende dakbedekkingsmateriaal, goed voor ongeveer een derde van alle verkochte dakbedekkingen. Ze worden gemaakt van verschillende materialen, zoals klei, beton, vezelcement, grind of asfalt shingles. Het belangrijkste verschil tussen dakpannen en metalen dakbedekking is duurzaamheid: dakpannen hebben een levensverwachting van ongeveer 30 tot 50 jaar, terwijl metalen dakbedekking naar verwachting 50 tot 70 jaar meegaat. Er zijn nog vele andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze tussen dakpannen en metalen dakbedekking. Kosten – Terwijl dakpannen dakbedekking is minder duur dan metalen dakbedekking, de kosten verschil is niet zo groot als men zou verwachten. Dakpannen zijn meestal tussen de $ 150 en $ 200 per vierkante, terwijl metalen dakbedekking is tussen de $ 300 en $ 400 per vierkante. Terwijl dakpannen zijn minder duur dan metalen dakbedekking, zijn er extra kosten die u moet overwegen bij het maken van uw beslissing.

 

Wanneer moet u uw dak vervangen?

De algemene vuistregel is dat u uw dak eens in de 25 jaar moet vervangen. Dit betekent dat als u uw dak hebt geïnstalleerd toen u het huis voor het eerst kocht, u het nu moet vervangen. Als u niet zeker weet of uw dak nog in goede staat is, kunt u de volgende punten bestuderen om u te helpen bij de beslissing om het dak te vervangen of te repareren: – Dakhelling – De helling van uw dak is de mate waarin het van boven naar beneden afloopt. Naarmate daken ouder worden, kunnen ze minder steil worden doordat dakspanen afslijten of afbreken, waardoor de dakhelling afneemt. Als de helling van uw dak is afgenomen tot 4 op 12 of minder, is het tijd voor een nieuw dak. – Duurzaamheid van dakbedekking – Dakbedekkingsmaterialen worden beoordeeld voor een bepaald aantal jaren. Asfalt shingles hebben bijvoorbeeld een levensduur van ongeveer 20 tot 50 jaar. Als uw dak ouder is dan dit, moet het misschien worden vervangen. – Dakconstructie – Inspecteer de spanten, dakspanten en steunbalken onder het dak van uw huis om te bepalen of ze nog structureel gezond zijn. Als dat niet het geval is, moeten ze mogelijk worden vervangen of versterkt om een nieuw dak te ondersteunen.

 

Conclusie

Een dak is de bovenste bedekking van een gebouw of structuur die het beschermt tegen water, wind, en andere elementen die schade kunnen veroorzaken. Daken zijn over het algemeen gemaakt van materialen die in de loop der tijd bestand zijn tegen een zekere mate van slijtage. Er zijn vele soorten dakbedekkingsmaterialen, zoals asfalt shingles, ceder shingles, metalen dakbedekking, en leien dakpannen. Dakpannen zijn het meest voorkomende dakbedekkingsmateriaal, terwijl metalen dakbedekking de meest duurzame optie is. Nu dat u weet dat de basisprincipes van dakbedekking, moet je meer vertrouwen in het kiezen van de juiste materialen voor uw huis. Zorg ervoor dat u deze tips in gedachten te houden bij het winkelen rond voor materialen, zodat u de perfecte dak voor uw huis te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.