De voordelen van rozen

Tuinaanleg Helmond

 

We hebben al een goede start gemaakt met onze tuin aanleggen, maar er zijn nog dingen die moeten gebeuren. Cyclamen zijn nog steeds een mooie aanwinst voor elke tuin en ze verdienen een speciale plaats, aangezien ze het in het verleden niet zo goed hebben gedaan bij het aantrekken van de plaatselijke fauna. Ik ben het met John Styles eens dat de isnilla’s veel worden verguisd. Ze zijn niet zo belangrijk, maar ze verdienen wel ons respect voor hun prachtige vorm en kleuren.

Zoals ik in mijn artikel “Het nut van varens” heb vermeld, verdienen varens om een zeer goede reden een plaats in onze tuinen. Ze zijn over het algemeen winterhard en gemakkelijk te kweken; mensen met veel ervaring in het tuinieren zullen instaan voor hun duurzaamheid. Mijn ervaring met varens is dat ze weliswaar een aantal nadelen hebben, maar dat ze ook veel voordelen hebben ten opzichte van rozen en andere planten.

In mijn vorige artikel schreef ik dat varens in wezen een groep mollige, getufte planten zijn, die we om de paar jaar “losmaken” en vervangen. Welnu, varens hebben een aantal voordelen ten opzichte van rozen en andere planten, maar ze hebben ook veel nadelen waar we mee moeten leren leven. In het licht van die nieuwe aanwas leek het me een goed moment om hun kenmerken eens onder de loep te nemen.

Ten eerste zijn varens niet immuun voor de schade die een aantal plagen aanrichten. In feite is de hele reden voor hun geschiktheid als tuinplant dat ze niet zo kwetsbaar zijn voor schade.Ten tweede hebben varens een uitgesproken voorkeur voor schaduw en vermijden ze daarom het middelpunt van een krachtig landschap. Dit is een duidelijk voordeel voor ervaren en beginnende tuiniers. Uiteraard kan een innovatief landschapsontwerp gebruik maken van deze kenmerken om met veel succes een varentuin aan te leggen.

Ten tweede zijn veel varens genetisch niet aangewezen op blootstelling aan zonlicht. Ze zijn in feite geschikt voor een reeks locaties die hun geschiktheid voor licht weerspiegelen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de vrije natuur, waar het natuurlijke licht beperkt is, en dan is er nog het voordeel dat ze kunnen worden gebruikt in lichte omstandigheden met daglicht. Ga er niet van uit, dat alleen omdat ze niet veel aandacht vragen, ze ook niet in de schaduw zullen gedijen.

Ten derde doen varens het niet zo goed op arme, droge grond. Dit is vooral het geval bij “teretebladige” varens zoals de “Bostemontea” en de “besoered”. Je kunt verwachten dat de bladeren er behoorlijk groot en goed uit gaan zien in geen verhouding tot de grootte van de plant wanneer deze tot volle wasdom is gekomen.

Ten vierde, als je varens onder vruchtbare omstandigheden kweekt, zul je steevast de vruchten plukken van het toegevoegde organisch materiaal. Dit geldt zowel voor de bladeren als voor de wortels van varens die zelf niets produceren. De voordelen van de rijke grond, het humusvormende materiaal, het toegenomen aantal schimmels en insecten zijn echter niet alleen plezierig, maar ook belangrijk voor de visie en het plantprogramma.

Lees meeer:

Hovenier Helmond

Stratenmaker Helmond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.